domingo, 25 de junio de 2023

Personligtyper



Det er 16 psykologiske personlighetstyper - hvilken er du enig med?

Ifølge en av de mest populære teoriene om psykologi er det 16 forskjellige personlighetstyper vi alle kan deles inn i. 

Her lister vi dem opp – kjenner du deg igjen?

Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) er en av verdens mest populære personlighetstester som deler befolkningen inn i 16 forskjellige personlighetstyper. Testen ble utviklet av Isabel Briggs Myers og Katharine Cook Briggs og bygger Carl Gustav Jungs teorier.

Testen har blitt utrolig populær til tross for at Myers og Briggs var amatør psykologer og testen mangler vitenskapelig støtte, noe som har ført til kritikk av troverdigheten.

Testen gir ikke en absolutt sannhet, snarere en liten indikasjon, men er likevel mye brukt – spesielt i forbindelse med personlig utvikling og selvinnsikt. Hvor mange personlighetstyper du kjenner deg igjen i varierer, noen kan kanskje finne sine egenskaper hos flere, mens andre tydelig kjenner seg igjen i en av dem.


Myers-Briggs' teori er basert på åtte bokstaver; I, E, N, S, T, F, J og P.


Bokstavene står for følgende:


I – introversjon (en person som er oppmerksom på den indre verden og får sin energi innenfra)

E – ekstroversjon (en person som er oppmerksom på mennesker og ting som skjer i den ytre verden og får sin energi fra sosiale sammenhenger)

N – intuisjon (en person hvis oppfatning av verden dannes ved hjelp av underbevisstheten og med teoretisk informasjon som kan endres gjennom perspektivendring)

S - sanseoppfattelse (en person hvis oppfatning av verden dannes ved hjelp av de fem sansene og med konkret, praktisk informasjon)

T - tenkning (en person hvis beslutningstaking er basert på logikk og objektivitet)

F - føle (en person hvis beslutningstaking er basert på subjektivitet)

J - vurdering (en person som styrer verden gjennom vurdering som struktur og planlegging)

P – persepsjon (en person som beskjeftiger seg med verden gjennom persepsjon som spontanitet og nøling)

Her er de 16 forskjellige personlighetstypene - hvilken (eller hvilken) identifiserer du deg med?


1. INFP

En person hvis personlighetstype er INFP er en introvert som lader batteriene best ved å få alenetid, men er veldig empatisk, lojal og omsorgsfull. Personlig utvikling, kreativitet og ikke dømme andre er viktig for en INFP. INFP-personer er ofte følsomme, men også nysgjerrige, spontane og fleksible.

2. ESFJ

En ESFJ er en ekstrovert, men tar sine beslutninger basert på sine følelser og verdier. ESFJs er planlagt og organisert, bryr seg om andres velvære og sanser andres følelser. Personlighetstypen er også preget av å være lojal, liker å jobbe med andre og prioriterer familie og venner.

3. ESDP

ESDP-folk er lekne og energiske. De liker å underholde folk rundt seg, liker å være sentrum for oppmerksomheten, er spontane og liker å være sammen med andre mennesker. En ESDP-person kan også nyte mat, klær eller natur, for eksempel. Det er ofte lett å snakke med en ESDP-person fordi de er entusiastiske, har sans for humor og liker å ha det gøy.

4. ISFJ

ISFJ-folk er glade for å ta vare på andre og er veldig lojale mot sine kjære. De er ofte også jordnære og stille. iSFJ er grundig, metodisk og engasjert i sitt arbeid og streber etter et harmonisk miljø både på arbeidsplassen og hjemme.


5. ISFP

ISFP-folk lever i øyeblikket, er spontane og vennlige og følsomme. De kan virke veldig stille og vanskelige å bli kjent med, fordi de liker å ha plass til seg selv. Som venner er de lojale og snille. ISFP-personligheter er ofte også kunstneriske.


6. ESTJ

ESTJ-personlighetstypen er preget av at personen er glad for å ta på seg rollen som ansvarlig for andre og sørge for at ting blir gjort riktig. ESTJ-folk er tradisjonelle, jobber hardt og gjør det metodisk. De er ofte også veldig organiserte, praktiske og fokuserte og dermed også effektive i sitt arbeid.


7. ESTP

Energisk, aktiv og midtpunktet i partiet - det er ESTP-personligheten. Denne personlighetstypen har ofte en sans for humor, er sosial og ikke veldig emosjonell av seg selv. ESTP-folk lever i øyeblikket, tar raske beslutninger og er spontane. Personer med denne personlighetstypen lærer best ved å kunne gjøre ting selv.


8. ISTJ

ISTJ-personligheter har en tendens til å være stille og seriøse og legger ofte merke til detaljer. De er også pålitelige, ansvarlige og organiserte mennesker. ISTJ-folk liker orden – både på jobb og privat.


9. ISTP

Toleranse er noe som skiller de analytiske og fleksible ISTP-menneskene. Personlighetstypen er ofte uavhengig, relativt stille og observant og finner lett praktiske løsninger på problemer. ISTP-folk har også øye for detaljer, og selv om det er reservert, er det ikke trukket tilbake fra omverdenen.


10. INTJ


INTJ-personligheter er strategiske, analytiske og logiske problemløsere. De liker innovative ideer, ser ofte muligheter for forbedring og er intellektuelle. Fordi de er logiske av natur, kan de være ukomfortable med uforutsigbare ting, for eksempel andres følelser. INTJ-personligheter er uavhengige og selektive når det gjelder forhold og foretrekker folk som er intellektuelt stimulerende for dem.



11. INFJ


INFJ er den sjeldneste personlighetstypen. De er kreative, dedikerte, ivrige etter å hjelpe andre og har sterk integritet. INFJ-folk kan raskt fornemme andres følelser og vite at de er flinke til å lese andre mennesker. Personlighetstypen er sensitiv og reservert og velger nøye når de deler sine innerste følelser og tanker.


12. ENTJ


ENTJ-folk er strategiske ledere, effektive og logiske. De er ofte artikulerte, vittige og analytiske. Folk med denne personlighetstypen liker også ryddighet og å ta ansvar for å nå sine mål.


13. ENTP


ENTP-personlighetene er intellektuelle og nysgjerrige. De er ofte også fordomsfrie og analytiske og kjeder seg med rutiner. ENTP-folk er også flinke til å lese andre mennesker og har en stor lidenskap for nye ideer.


14. ENFJ


ENFJ-personligheter er empatiske, lojale, ansvarlige og optimistiske. De ser ofte potensial i andre, er ambisiøse og ønsker å hjelpe andre med å nå sitt fulle potensiale og gjøre verden til et bedre sted. I tillegg er de sosiale, organiserte og energiske – så en ENFJ-person har ofte mye å gå på.


15. INTP


INTP personligheter er analytiske og kan også være skeptiske og kritiske. En INTP-personlighet kan ofte være dypt nedsenket i sine egne tanker og liker å fokusere på det teoretiske og logiske. De pleier å være stille, men tilpasser seg lett når det er nødvendig.


16. ENFP


ENFP-mennesker er entusiastiske, lidenskapelige og energiske. I tillegg elsker de å hjelpe andre til å være like kreative og nå sitt fulle potensiale. Nye ideer, mennesker og kunstneriske aktiviteter gir glede til ENFP-folk som også er gode til å kommunisere med vidd og humor.


Hvilken personlighet har du? Personlighetstest 



Vokabular


å danne- amoldar, formar (spansk)

               configure, frame  (engelsk)




No hay comentarios:

Publicar un comentario