jueves, 11 de mayo de 2023

Tekst på 410 ord: Nygårdsgaten


Hva skjer når en bergensk arbeidergate utvikler seg til en flerkulturell myldereplass?

Det vil forsker Haci Adman ved UiB finne ut. Målet med prosjektet er å undersøke ygårdsgaten og tilhørigheten til stedet. 
Nytgårgaten har vært gjennom store endringer i de siste årene.
Tradisjonelt var gaten et sted for  arbeiderklassen med småhandel og litt industri. år er gaten blitt flerkulturell med en rekke ulike virksomheter.   Overlatt til seg selv.
  Hele Nygårdsgaten er rundt tusen meter lang. Men det er i den nederste delen at endringene har vært størst de siste årene.
  Nygårdsgaten var i gamle dager blant Bergenes travleste handlegater. Men det var før, og inntil nylig var det en nesten død gate.
   De siste årene har derimot ulike etniske grupper samlet seg der og driver ulike foretak som frisør, butikk, spisesteder, og kafé. I tillegg har ulike kulturelle og religiøse grupper etablert seg i gaten.
Etter at trafiken ble lagt om, forsvant mye av det sydende livet som tidligere hadde vært i den nedre delen av Nygårdsgaten.  Etnologen mener at gaten da nesten ble forlatt, og overlatt til seg selv.
 Nå  er Nygårdsgaten  blitt en bygate med internasjonalt preg, men som har fortsatt beholdt sin egenart og litt beskjedne fremtoning.
  For de store endringene er ikke nødvendigvis problemfrie. Mens gaten i tidligere tider var sosialt og kulturelt homogen, er den i dag preget av en rekke ulike nasjonaliteter og virksomheter.
  Akman ønsker å finne ut hvoradn denne utviklingen har skjedd, og hvilke konsekvenser den har for gaten og menneskene i den.
  Man kan tenke at år nye grupper "flytter inn" flytter det mange problemer med. Det er både sant og usant. De nye, etniske foretakene i Nygårdsgaten kan bringe nytt liv, men folk som bor der og som driver virksomhet der, må lære å live side om side - på tross av utfordringer, 
  
 En spasetur i gaten viser det store mangoldet. Her fins det blant annet islamsk kultursenter, hospits, afrikansk mat, kurdisk frisør og norsk brukthandel for musikk og film.
Utviklingen de siste årene har ifølge Akman gitt gaten nytt liv
 Nå kan du faktisk gå hele veien gjennom Nygårdsgaten og se folk som snakker sammen på gaten.  Folk kommer med handle poser, og du har mulighet til å få deg et måltid mat for en relativt rimelig penge, en hårklipp eller noe brukt.
  Alt dette trekker folk til gaten, og gir den nytt liv. Det sosiale livet som var her før er tilbake, men kanskje på en litt annen måte











å bidra .............. contribuir- colaborar
utilgjengelig...... inaccesible, no disponible
tilgjengelig........ accesible
nylig...................recientemente
derimot...............por otro lado
rimelig............... moderadamente


 nysgjerrig........ curioso estudioso vitebegjærlig                      
egenart.............. karasteristikk
myldreplass....... møteplass
                          
foretak.............. virksomhet
preg.................. sello, imprenta, marca
dypde.................profundidad (dyp profundo)
gransking ......... busca, especulación, escrutinio


å foske............... å unsersøke
å myldre ........... å kry.. reunirse mucha gente, frecuentar
å danne.............. amoldar, å form gi....
å syde................ bullir sydende.. bullicioso
å prege.............. karakterisere
å lage om.........  desviar å adspre, å bøye av
å berøre............ tocar












No hay comentarios:

Publicar un comentario