jueves, 1 de junio de 2023

Tekst på 450 ord: Mose i hagen


Mose vokser på jord fra mer enn 123 økosystemer over hele kloden, alt fra frodig, tropisk regnskog, til golde polare landskap, til tørre ørkener som de som finnes i Australia og  dekker et like stort landområde som hele Canada til sammen.

 Det viser seg at mose er livsnerven i planteøkosystemene, at planter har godt av å ha mose som nabo. 

Mose gir fordeler for jorda og andre planter. I jordflekker der det er mose, er det mer næringssirkulering, mer nedbrytning av organisk materiale og til og med kontroll av patogener som er skadelige for andre planter og mennesker.

Mose er medvirkende til å reabsorbere karbondioksid. 

Ikke bare legger mose grunnlager for at planter kan blomstre i økosystemer rundt om i verden.

Mose er annerledes enn mange andre planter, de har røtter og blader men røttene deres er svært annerledes, de har rotlignende vekster kalt rhizoider som forankrer dem til jordoverflaten.

Forskerne sier at uten mose ville økosystemene våre vært i store problemer, og vil at vi ikke må se på mose som et problem i urbane omgivelser når den faktisk spiller en viktig rolle i og for naturen.

Mange tror at når det vokser mose på jorda er det noe galt med jorda, men mose gjør nytte for seg den forbedrer kjemien og tilfører karbon og nitrogen. Den fungerer også som stabilisator, holder jorda sammen slik at du unngår jorderosjon.

Dersom du  har mose i hagen har du et høyere nivå av jordhelse, for eksempel mer karbon og mer nitrogen. Så den hjelper til med å forberede jorda for retur av trær, busker og gress, og så til slutt ender mosen opp med å bli utkonkurrert i prosessen. Så de er de første som kommer inn og fikser ting, og så først som drar.

Det man ønsker å finne ut er om mose i byer kan skape sunn jord like effektivt som de som vokser i naturområder.

Mose har vært vanlig å bruke til mye, vi kan bruke mose til å oppbevare grønnsaker. Den holder på fuktighet, er lett å bære, er naturlig antiseptsik og er ypperlig å legge mellom rotgrønnsaker som skal lagres kjølig gjennom vinteren.

Mose har en konserverende effekt, og som har vært brukt for å forlenge holdbarheten på matvarer. Det er gjort forsøk som har vist at fisk som er blitt dekket med torvmose eller blitt gravd ned i ei torvmyr har holdt seg i lang tid uten å råtne. Dette er noe som turfolk kan ha i bakhodet når man skal ta vare på fisk eller annen mat på varme sommerdager i fjellet. Og tradisjonen med å vinterlagre rotgrønnsaker i torvmose for å gi økt holdbarhet, kan det nå altså gis en vitenskapelig forklaring på.



Frodig... exhuberante

Gold- árido

Nedbrytning - å bryte ned- descomposición

Å forankre- anclar 

å tilføre - aportar

 Ypperlig-  excelente, espléndido, sublime 

holbarheten- duración

å råtne - podrir

No hay comentarios:

Publicar un comentario