sábado, 29 de abril de 2023

Nordmenn er dårlig på å gi komplimenter


40 prosent av befolkningen mener de ikke får nok komplimenter.

Komplimenter vokser ikke på trær i Norge - det viser en fersk undersøkelse fra kleskjeden Match.

Kleskjeden har et ønske om at nordmenn skal bli flinkere på å gi hverandre komplimenter i hverdagen.

 Gjennom kampanjen «Compliments Guaranteed», garanteres kunden komplimenter for klærne i kolleksjonen, hvis ikke får de pengene tilbake.

– Vi ønsker å gjøre noe mer for kundene våre. Alle liker å få komplimenter, men vi nordmenn er alt for dårlig på å gi det. Med «Compliments Guaranteed» ønsker vi å vise at vi tar kunden på alvor, ved å garantere komplementer, sier Maria Willumsen, Markedssjef i Match.

Kleskjeden ønsker at nordmenn skal bli flinkere på å gi hverandre komplimenter i hverdagen, og har derfor gjennomført en befolkningsundersøkelse for å kartlegge nordmenns forhold til bruk av komplimenter.

2 millioner ønsker komplimenter

1011 personer deltok i undersøkelsen, hvor det viser seg at bare to av ti får komplimenter daglig.

Fire av ti mener de ikke får nok komplimenter og ønsker seg flere, noe som tilsvarer mer enn 2 millioner nordmenn.

En tredjedel av befolkningen synes at de får flere komplimenter i utlandet, og det er spesielt kvinner som synes dette. Likevel gir bare to av ti komplimenter til fremmede.

Undersøkelsen viser også at kvinner får nesten dobbelt så ofte komplimenter for klesstilen sin som menn. Til tross er det helst prestasjonene våre vi ønsker å få komplimenter på, ikke for utseendet.

Frykt for komplimenter

Men hvorfor er egentlig nordmenn så dårlig på å gi komplimenter?

– Jeg synes de er det i varierende grad - noen er flinke, mens andre er lite flinke til å gi komplimenter. Jeg tror nordmenn har behov for å oppleve at de er oppriktige og ærlige, og er redd for å fremstå som falske. De er opptatt av den integriteten. Tenker man slik er det også vanskelig å få komplimenter. Tanker som Fortjener jeg det? og Tror jeg på det? gjør at man kvier seg til å få komplimenter,

Noen assosierer det å gi komplimenter som å flørte, derfor gir de ikke komplimenter i frykt for å fremstå som en «latino lover».

Her vil ikke nordmenn sjekkes opp

Mistenkeliggjør komplimentet

I stedet for å tolke et kompliment som noe positivt, mistenkeliggjør noen det og tenker:

Hvorfor sier du dette til meg?

Som om det var en skjult agenda.


– Det å ta imot komplimenter går ut på litt av det samme - man føler at man må fortjene det og ikke vet om vedkommende mener det eller om det er noe personen bare sier, forteller Brandt.


Han synes nordmenn kan bli bedre på å gi komplimenter ved å forklare hvorfor og dermed gjøre komplimentet mer troverdig.



Slik kan du bli flinkere til å ta imot komplimenter

Hvis du synes det er vanskelig å ta imot komplimenter, kan du godt dvele litt på det.



– Du kan for eksempel si

«Takk, synes du det? Jeg er skikkelig fornøyd med denne veska.»

Da synes man det er litt mer morsommere å gi et kompliment også. Nordmenn er redde for å virke selvopptatte. Noen ser på det som selvskryt, mens andre ufarliggjør det. Senk skuldrene og slapp av litt! Det er ikke så innmari alvorlig å gi eller få et kompliment. Ta i mot og si takk, foreslår Brandt.


Vi har alle gode og dårlig sider, mener Brandt. Noen dager vises de gode sidene, andre dager vises de dårlige.


– Verden blir et bedre sted å være hvis man kan starte med et kompliment. Man kan godt bagatellisere komplimenter, men det får frem det beste hos folk. Den sikreste måten å få en person til å føle seg som en idiot er å si det og personen vil oppføre seg som en, sier han.


No hay comentarios:

Publicar un comentario