lunes, 29 de mayo de 2023

Beskriv et bilde på nivå B1-B2: Et nasjonalromantisk maleri

 



Dette er et veldig suggestivt bilde. Vi ser et typisk norsk landskap med en fjord og tre fjell som speiler seg i vannet i bakgrunnen og to jenter på nærbildet. En av de to jentene trekker en båt mot land. Båten er liten og lastet med grønne greiner.
Den andre jenta går mot oss, smiler og bærer en stor bunt med greiner. Bak den gående jenta er de et tre og en mann som ligger på bakken under treet.
Begge jentene har på seg hvite bluser og mørkerøde skjørt og begge er blonde. Den gående jenta har et lite sjal rundt halsen og den som har har føttene i vannet har en svart vest på seg.
Det er vår eller sommer fordi alle har på seg lette klær og det er en fin dag. Vi ser ikke sola som skinner, men vi kan observere noen detaljer som lyset på vannet,  fargene på gress og greiner, og skyggen av jenta på nærbildet. 
Dette er en lykelig scene, alt er overflod av glede og ønsker om å leve.
Bildet er et maleri av den norske nasjonalromantiske maleren  Hans Dahl. Maleren har mange bilder med vakre jenter i fargerike stakker i et idealisert landskap, noe som er veldig vanlig  i den nasjonalromantiske  kunstbevegelsen.
  Både i Norge, andre land i Europa og også i USA, var det en økende interesse for folkekulturen. Forskere studerte nasjonens historie med særlig vekt på språk, litteratur, kunst, musikk og ulike folkelige tradisjoner, for å finne fram til en særskilt nasjonal karakter.  Det ble viktig for nasjonalromantikkens syn at et lands befolkning representerte nasjonens opprinnelige kultur. 

I 1830-årene var det strid mellom to ulike grupper om hva som var den egentlige norske kulturen. Den ene gruppen mente at det opprinnelige norske var fra middelalderen og var fortsatt levende hos bøndene i de norske bygdene. De kalte seg «Patriotene» og samlet seg rundt Henrik Wergeland, som ønsket norsk kulturell selvstendighet. Den andre gruppen kalte seg «Intelligensen» og samlet seg rundt Johan Sebastian Welhaven. De mente at norsk kultur hadde dype røtter i dansk kulturliv, og derfor måtte den kulturelle forbindelsen med Danmark fortsette. Begge gruppene kom fra embetsstanden. De to ulike synene gjorde seg gjeldende både når det gjaldt politikk, historie, språk, litteratur og andre kunstområder. Denne såkalte tokultursmodellen sto sterkt i nasjonalromantikken.

Hva synes du etter å se dette bildet? Var Hans Dalh en følger av Patriotene eller av Inteligensen?


No hay comentarios:

Publicar un comentario