Men er det bare positivt med all denne reisingen? Man kan i hvert fall få inntrykk av det når man ser alle bildene folk publiserer på Internett. Bilder av lykkelige mennesker i solnedgang.
Sommeren 2017 kunne vi lese flere kritiske artikler i avisene. Det stod om Lofoten i Norge. Der var det alt for mange turister og for mye trafikk. Folk kom kjørende i bobiler på smale veier. De små stedene hadde ikke plass, ikke god nok infrastruktur og det ble store problemer med søppel og forurensning. Det var skadelig for miljøet. Det har vært stor interesse for områdene i Nord-Norge de siste årene, blant annet fordi det har vært internasjonale filminnspillinger der.
I Barcelona protesterte innbyggerne i 2017. De mente turistene var i ferd med å ødelegge livet til vanlige folk. Innbyggerne hadde ikke lenger råd til å bo i sentrumsnære bydeler. Leilighetene ble leid ut til turister, og boligprisene økte. På Mallorca var de nervøse for hva som kunne skje dersom det oppstod en eller annen form for krise. Hvordan ville sykebilene komme frem i turist-kaoset? Hadde de nok plass på sykehusene? Hadde de gode nok systemer for avfall? Hva skulle de gjøre med alle de fulle turistene som forsøplet strendene deres? Turismen til Spania øker stadig og mange av spanjolene er oppgitte og mener stedene de bor på er i ferd med å ødelegges. En del nordmenn kjøper seg feriebolig der i stedet for hytte på fjellet i Norge.
Det hadde vært fint om vi kunne finne en balanse, la folk reise og oppleve nye ting uten at det får negative følger for lokalbefolkningen. Turisme fører jo også med seg en rekke positive ting. Turistene skaper arbeidsplasser. Noen må frakte dem, gi dem tak over hodet, servere dem mat og gi dem gode opplevelser.
Til slutt vil jeg komme med en oppfordring: Oppfør deg fint når du er på tur og ikke dra dit alle andre drar!
No hay comentarios:
Publicar un comentario