miércoles, 6 de marzo de 2024

Overstro. Fredag 13

Overtro er magisk tro uten rasjonell grunnlag som vi alle har trodd på på et tidspunkt. 
Overtro er tro på makter og årsakssammenhenger som faller utenfor vitenskapens lover og som ikke har noen fornuftig, «rasjonell» begrunnelse. 
Overtro er ikke det samme som folketro, som hører til i et godtatt mønster av forestillinger med en klar funksjon i den tid og det samfunn den finnes.

Hvorfor fredag den 13. er en ulykkesdag?

Har du noen gang lurt på hvorfor akkurat fredag den 13. er ulykkesdagen over alle ulykkesdager?

Bakgrunnen er at både fredager og tallet 13 betyr ulykke i vestlig kultur. 

Dermed blir fredag den 13. etter gammel overtro en ekstra utsatt dag for ulykke.

Noen påstår at tallet 13 har vært forbundet med uhell siden vi mennesker startet å telle.

I både kristendommen og fra norrøn mytologi er det flere historier som knytter tallet til ulykke. I kristendommen er Judas den trettende som sitter ved bordet når Jesus har sitt siste måltid med disippelen. Etter det svikter han Jesus som rett etter blir korsfestet.

I Norrøn mytologi er det halvguden Loke som kommer seg inn i Valhall og blir den trettende guden. Han dreper så en av de andre gudene for å bli nummer 12.

Om fredager sier en myte at heksene i nord pleide å samles på en kirkegård under månen på fredager. Jesus ble også korsfestet på en fredag.

Likevel opplever forsikringsselskaper at der skjer færre bilskader på denne dagen enn andre dager i året. Selve dagen, fredag den 13. har heller ikke vært omtalt i historien som en ulykkesdag før midten av 1800-tallet. Noen mener fredag den 13. kan bare være en dag media har skapt mye oppmerksomhet rundt.


Men dersom du er spansk betyr det noe Fredag 13. Den uheldige dagen i Spania er tirsdag den 13. Det var tirsdag 13 Romerrikets fall og det var tirsdag den 13. da en måneformørkelse fant sted i Konstantinopel i 1453, som fikk skylden for døden til hundrevis av soldater og tapet av dusinvis av skip.

Er du overtroisk? Lar du gammel overtro styre mange sider av ditt liv? Banker du i bordet, tvier ved synet av en svart katt - eller holder deg langt unna stiger?


No hay comentarios:

Publicar un comentario