sábado, 29 de abril de 2023

Hvordan skrive CV?

CV kommer fra latin, curriculum vitae, og betyr livsløp. 



Din CV skal gi en ryddig oversikt over hva slags bakgrunn du har, uten å gå i detaljer. 

En CV fungerer som et faktaark om deg og din bakgrunn.

Din CV skal inneholde personalia, kontaktinformasjon, personlige egenskaper, utdanning, arbeidserfaring og referanser. 

I tillegg kan det være en fordel å inkludere nøkkelopplysninger, frivillige verv og fritidsinteresser.

Avhengig av hvilken type jobb du søker på, kan det være lurt å inkludere informasjon om du har sertifikat for bil eller om du kan andre språk.


Dersom du skal sende søknaden som epost, bør du sende den i Word- eller Pdf-format.

Tilpass CV-en

Finn ut hvilken informasjon som er viktig for arbeidsgiveren. Tilpass CV-en etter jobben du søker på, litt avhengig av hvor mye arbeidserfaring og utdanning du har.


Personlige opplysninger

Benytter du CV-tjenesten på arbeidsplassen.no, vil navnet ditt, fødselsdato, e-post, telefonnummer og adresse bli hentet inn automatisk. Du kan selv redigere opplysningene i etterkant.


Utdanning

Start med den utdanningen du tok sist. Fag eller navn på utdanningen må være med. Oppgi ærested og når utdanningen startet og sluttet.


Fagbrev/svennebrev, mesterbrev og autorisasjon

Har du tatt yrkesfaglig utdanning og har fagbrev eller svennebrev, bør du legge det inn i CV-en.


Arbeidserfaring

Start med den siste jobben. Før opp stillingstittel og perioden du jobbet der. Du kan også oppgi arbeidsoppgaver og ansvarsområder i stikkordsform. I CV-en på arbeidsplassen.no kan du automatisk hente inn arbeidserfaringen din fra 3015 og frem til i dag.


Annen erfaring

Har du erfaring fra for eksempel verv eller frivillig arbeid, bør du inkludere det. Tillitsverv fra skole, idrett, borettslag og lignende viser at du er villig til å påta deg ansvar, er utadvendt og engasjert.


Førerkort

Hvis du har førerkortet, kan det være fint å få med det. Og selvsagt nødvendig hvis stillingen krever førerkort.


Kurs

Før opp de kurs som er relevante for stillingen du søker. Har du tatt et regnskapskurs, er det relevant for økonomistillinger. Førstehjelpskurs kan være relevant for enkelte jobber.


Sertifiseringer og sertifikater

Har du én eller flere sertifiseringer, for eksempel ADK-sertifisering, tar du det med i CV-en. Truckførerbevis er et annet eksempel.


Språk

Før opp språk du behersker, og på hvilket nivå muntlig og skriftlig. Husk å ta med førstespråket ditt (morsmål).


Vitnemål og attester

Du kan skrive «Jeg sender vitnemål og attester ved forespørsel» i søknaden. Lever aldri fra deg originale dokumenter. Du må selv sørge for at kopier og vitnemål er attestert. En kopi med stempel og underskrift viser at kopien er riktig, hvis arbeidsgiver krever det.


Sammendrag

Bruk tid på å formulere et godt sammendrag (nøkkelkvalifikasjoner) som viser at erfaringen din passer til akkurat denne stillingen. Hvis du søker på en annen stilling senere, må du spisse sammendraget mot den.

 Svennebrev -Fagbrev


No hay comentarios:

Publicar un comentario