domingo, 2 de julio de 2023

Tekst på 492 ord: Smitte

 Smitte betyr overføring av sykdom. Det er alltid en risiko for at helsepersonell overfører smitte fra én pasient til en annen pasient. Det er også en risiko for at de ansatte selv blir smittet. Hvis de ansatte er syke, kan de smitte både pasienter og kollegaer. 

Seks elementer må være til stede for at det skal være mulig å bli smittet. Disse elementene kalles smittekjeden. Selv om alle elementene er til stede, trenger det ikke nødvendigvis å føre til smitte

Det er for eksempel også avhengig av en persons immunforsvar om han/hun blir syk eller ikke. For å unngå smitte er det viktig å ha kunnskap om hvordan smitte skjer. Hvis man tar bort én del av smittekjeden, unngås smitte.

Smittestoff er mikroorganismer som kan gjøre oss syke. Forskjellige mikroorganismer gir forskjellige sykdommer. Vanlige smittestoff er bakterier, virus, sopp og protozoer.

Smittekilden forteller oss hvor smitten kommer fra. Smittekilden er vanligvis et menneske som har smittestoffet i seg, og som kan smitte andre. For at smittekilden skal kunne smitte andre, må smittestoffet komme ut fra kroppen. Smittestoffet kan komme ut gjennom naturlige åpninger på kroppen og gjennom sår. Det kalles smitteutganger.

Smittemåte refererer til hvordan smitte overføres fra en person til en annen. Det finnes forskjellige smittemåter:

Kontaktsmitte

Direkte kontaktsmitte: Smittestoffet overføres direkte, for eksempel gjennom kroppskontakt som håndtrykk, kyss og/eller sex. Indirekte kontaktsmitte: Smittestoffet overføres gjennom gjenstander, for eksempel dørhåndtak, flaske, såpe og/eller vannkran.

Luftsmitte/dråpesmitte

Smittestoffet transporteres med dråper eller støv gjennom lufta, for eksempel når man hoster, nyser eller rister ei dyne.

Mat- og vannsmitte

Smittestoffet overføres gjennom mat og drikke. Smittestoffet kan for eksempel komme fra urene hender, hoste på maten, urent drikkevann, feil oppbevaring eller behandling av mat eller smitte fra dyr.

Blod- og vevssmitte

Smittestoffet kommer inn i kroppen gjennom sår eller direkte inn i blodet gjennom injeksjon eller infusjon. Man kan for eksempel smittes hvis en person blør og man får blod fra denne personen inn i et sår som man har, eller om man er uheldig og stikker seg på en brukt sprøytespiss.

Mor-barnsmitte

Smittestoffet kan overføres fra mor til barn gjennom blodet før og/eller under fødselen, og/eller gjennom morsmelka etter fødselen.

Fekal-oral smitte

Smittestoffet kan overføres fra tarm til munn gjennom hender som har vært i kontakt med avføring.

Personen som får smitte, kalles smittemottaker

Smittestoffet kan komme inn gjennom sår og naturlige åpninger på kroppen, for eksempel gjennom munnen, neseborene, endetarmsåpningen, urinrørsåpningen og skjedeåpningen. Dette kalles smitteinnganger. Når en smittemottaker har blitt smittet, er personen en ny smittekilde.


Tida som det tar fra en person har blitt smittet til han eller hun blir syk, kalles inkubasjonstid. Man kan smitte andre før man blir syk, mens man er syk, etter at man har vært syk og noen ganger uten at man er syk (frisk smittebærer). Dette betyr at man ikke alltid vet om man kan smitte andre. Det er derfor alltid viktig med god hygiene.


Å føre  betyr flytte fra ett punkt til et annet

conducir llevar pasar guiar

before bring conduct 

føre til

llevar a, conllevar 

lead to 


tilføre 

aportar contibuir

contribute provide

overføre 

transmitir, tranferir, pasar

broadcast, convey, pass





No hay comentarios:

Publicar un comentario