jueves, 19 de marzo de 2015

Viskelær

Resultado de imagen de viskelærViskelær, gummi- eller plaststykke som brukes til å stryke ut blyantskrift, eller til å radere blekkstreker og maskinskrift. Viskelær lages oftest av vulkanisert naturgummi eller av PVC-plast som er tilsatt så mye mykner at styrken er relativt lav, slik at litt av viskelæret stadig slites av under bruk, og ny, ren flate blir blottlagt. Radérvirkningen fås ved tilsetning av glasspulver, pimpsteinspulver el.l. til gummien. Tusjstreker på glatte flater kan undertiden fjernes med et viskelær som inneholder et løsemiddel for bindemiddelet i tusjen. De første viskelærene var av uvulkanisert naturgummi (eng. rubber, 'til å gni eller pusse med') og kom i handelen i 1770-årene.

Viskelær er et hjelpemiddel laget av gummi, som oftest brukt til å fjerne blyantstreker eller tekst skrevet med blyant fra papir eller andre gjenstander. For å fjerne blekk brukes et hardere viskelær.

Den britiske kjemikeren Joseph Priestley oppdaget i 1770 ved et uhell at blyantstreker kunne fjernes ved at han gned dem med et stykke gummi (kautsjuk). Siden den gang har små stykker gummi blitt solgt som viskelær.

For tegnere er viskelæret tvetydig: En strek som er satt på papiret lar seg vanskelig fjerne helt, uten at overflaten blir uren. Derfor foretrekker mange å la feile streker balanseres ut med en som er motsatt skjev. Har man brukt blyant til å skissere for en tusjtegning, er det vanlig at blyantmerkene fjernes.

I skyggelegging er det av og til nødvendig å «løfte opp» mørke partier. Enkelte typer viskelær er gode til det.

Kulltegnere bruker knetgummi, som er et formbart stoff, til å løfte vekk kull med.


Verb: Stryke ut, fjerne, radere, slite av, gni, la seg,  å skissere for, løfte opp, skrape


Substantiv: Streke, virkning,  rade, pimpstein,tusj, løsemiddel, bindemiddel, skyggelegging, knetgummi, utkast
Adjectiv: Blottlag, uren, skyggelegging, formbart 
Adverb: Uhell, tvetydig, 

No hay comentarios:

Publicar un comentario